На 30 ноември, 1 и 2 декември в град Добринище се проведе първото обучение от шестмесечния проект „Предприемачество с планински релеф! Насърчаване на младежката инициативност към иновации и трансформации.“, организиран от Сдружение ВИА СИВИК в партньорство с НЧ „Георги Тодоров-1885“, Белица и финансиран от Министерството на младежта и спорта.

В обучението се включиха 26 млади и ентусиазирани участници от региона на Община Белица. Те преживяха емоционални моменти, пълни с открития и прозрения за тях самите, за техните възможности и мечти. Обучителното пътешествие следваше стъпките на програма, създадена от професионални треньори, опитни в неформалното обучение. Учене чрез преживяване, интересни игри с неочакван край, предизвикателства за въображението и иновативността – всичко това преминаха смело нашите участници. В резултат, те разбраха колко е важно да умееш да комуникираш добре с другите, да работиш в екип, където има взаимно доверие и уважение. Провериха себе си като лидери, оцениха всичко онова, което би могло да бъде ресурс за осъществяване на идеята им. И най-важното – започнаха да мислят себе си като хора, от които зависи какъв ще бъде собствения им живот, който няма кой да случи вместо тях.

В края на първия ден, младежите организираха и реализираха фестивал „Съкровищата на Белица“, с който показаха всички дарове на прекрасния им регион – традиции, легенди, занаяти, обичаи, природни ресурси и др. Участниците, пременени в автентични носии, показаха черни боровинки, сушени билки, лавандула, мед от глухарче, домашни сладка, козунак, домашно кисело мляко, ръчно плетени чорапи, разказаха ни легендите за тяхната община, а вечерта завърши с традиционни хора. Те осъзнаха, че онова, което ги прави различни и уникални, са самите те, пропити с духа на мястото, на което живеят и са свързани.   

            Вторият ден от обучението беше посветен на търсене и развиване на предприемаческите качества на участниците. Гостуваха двама успешни бъдещи лидери в бизнеса – Димитър, съосновател на СНЦ „Общност Каузи и Начинания“ (ОКиН) и социалния проект „Характер.бг“ и Георги Мутафчиев –18-годишен ученик в ЕГ „Акад. Людмил Стоянов“, гр. Благоевград, който през 2018-та година печели националния приз на Министерството на българското председателство на ЕК и JA Bulgaria – „Най-добър студентски стартъп на България за 2018-та година" с проекта KnnectMe. Техните истории бяха вдъхновяващи и мотивиращи, провокираха участниците да задават много въпроси и ги насърчиха, че когато искаш нещо пътища винаги се намират.

 Последният ден на обучението завърши с практическа работа. Разделени в екипи, участниците разработиха модел на младежки център в град Белица, в който заявиха как си представят своето пространство, описаха това, от което имат нужда. Сред идеите се очерта място за срещи, забавления, спорт, клубове по интереси, стопанска дейност. Като част от поставената им задача участниците, разделени в групи представиха своите предприемачески идеи и възможностите на родния край.