Здравейте приятели,

Нашият отбор - Нериман Кунгьова, Джемиле Юрукова, Али Моллов, Сара Сръкьова, Демир Мангов и Авушка Тачева, искаме да ви представим ресурсите и богатствата, които са ценни за нас и ни заобикалят.

Задача за наблюдение

Накъдето и да погледнем, на която и страна да се обърнем, ние можем да видим цялата красота, която ни заобикаля. Човек трябва само да се огледа, за да разбере, че всъщност е заобиколен от всичко, от което се нуждае, за да бъде щастлив и всяко малко нещо може да се превърне в нещо голямо. Докато обсъждахме идеите си разбрахме, че сме големи щастливци, че живеем в този край на България. Краят, в който можем да се наслаждаваме на Родопите, Рила и Пирин, можем да използваме богатствата, които ни е дала природата и да ги превърнем в нещо полезно и красиво. За нас всяка тревичка, всяка билка, всяко нещо е ценно, защото това е нашият роден край. В него можем да се наслаждаваме на най-красивите гледки, на най-зашеметяващите залези, за които повечето хора могат само да мечтаят да видят. Всъщност нищо не ни липсва, просто ние трябва да започнем да ценим даденостите, които имаме ,да ги поддържаме и пазим!

 

Как можем да превърнем едно пусто помещение в място, изпълнено с радост, щастие, емоции и забавление? Отговорът е - с желание, постоянство, упоритост и работа в екип. Това са качества, които само един добър предприемач може да притежава. След първата ни среща всеки един от нас малко или много се превърна в предприемач. Оглеждайки се, ние с отбора измислихме как можем да се забавляваме, да учим и в същото време да помагаме. След като се огледахме забелязахме как бездомните кучета се разхождат в зимните вечери по улиците и болката в очите им, забелязахме, че хората не четат достатъчно книги ( даже въобще не четат), има деца, които обичат да пишат и да рисуват, но нямат къде да го правят или поне не го правят по забавния начин, разбрахме, че в Белица минават много туристи, които си тръгват без нищо за спомен и които не са опитвали от продуктите, направени от живеещите в Белица, забелязахме, че момичетата обичат да се гримират, но въобще не се питат какво съдържа червилото или пудрата, които са сложили и така след няколко години в лицата ще заприличат на стари бабки. И след всичко това ние решихме, че една работилница ,,Златни ръчички" ще ни бъде от голяма полза. Нека да ви разкажем какво ще правим там. Работилницата ще бъде разделена на три части: В едната част ще рисуваме и пишем стихотворения, есета и разкази. Не се пренасяте веднага в часовете по литература. За да ни бъде по-интересно някои от книгите ще са представени като филми (прожектирани от нас), други като сценки. Ще има „Вечер на автора“, в която всеки ще чете своите произведения и ще показва картините, които е сътворил. Във втората част през лятото ще се приготвят различни видове сладко, за което приготвяне ще ни помагат нашите родители. През останалото време ще се правят ръчно изработени сувенири и козметика от биопродукти, за чиято направа ще ни помогне една наша позната от Рудозем, която с голямо удоволствие ще ни научи как да ги правим. Всички тези неща ще се продават на туристите, които идват и чрез фейсбук страница. С част от събраните средства ще поддържаме третата част, в която два пъти седмично ще събираме бездомни животни, които ще храним, къпем и ще си играем с тях. Всеки, който дойде в нашата работилница ще остави свой отпечатък на стената с различни цветни бои!

И завършваме представянето на идеята ни с поговорката ,,Сговорна дружина планина повдига" Сговорни дружини се намират трудно. Но когато се събере такава, тя може много повече от това да повдигне една планина. Остава да се надяваме, че дружините ще са сговорни само когато става въпрос за нещо добро. И че повдигайки планината, няма да я захвърлят с трясък обратно на земята, разбивайки я на милиони каменни песъчинки, а внимателно ще я поставят малко по-високо, по-близо до слънцето, така че лъчите му да огряват всичките й склонове.