България

На 6 ноември 2013 г. в България пристигнаха нашите приятели от Литва, Гърция, Хърватия, Англия, Испания, Румъния, Кипър и Франция по проекта „Коменски“. Те бяха тържествено посрещнати от българските ученици от СОУ „Св. св. Кирил и Методий“ гр. Белица. След обстойна обиколка на забележителностите на столицата ни София, всички заедно посетиха „Рилския манастир“, където им беше изнесена беседа относно създаването на храма и за неговия светец - Св. Иван Рилски.
След разглеждането на манастира, всички продължиха към Белица, където бяха посрещнати с песни и танци „по български“ – с традиционна българска музика и народни танци, като право хоро и ръченица. След дългия ден, гостите отседнаха в хотел „Здравец“, където останаха до 9 ноември.
В следващите дни участниците по проект „Коменски“ започнаха с изпълнението на своите дейности в училище. Те бяха посрещнати с питка, мед и приветстващо слово от директорката на училището г-жа Пенка Попова. След тържественото посрещане, последва презентация за нашето училище и образователната система в България. На мероприятието присъстваха представители на местната власт.
Гостите ни посетиха Парка за танцуващи мечки, където се запознаха с естествения хабитат на кафявата мечка и целта за създаването на парка.
Групата по проекта посетиха към къщата-музей „Дешка“ в село Горно Драглище. Там отново бяха посрещнати с песни и питка. Запознаха се с традиционно българско облекло и занаяти. Имаха възможността да точат баница и да облекат носии. След този така запомнящ се ден, гостите се завърнаха в Белица с много невероятни спомени и с доста подаръци, които да отнесат със себе си в родните страни и да им напомнят за прекрасните мигове, които са имали в България.