Азбуката - пазител на духа и свободата на българския народ


Какво трябва да знам? Буквите, разбира се! А ,Б ,В и така до Я.

            Преди хиляди години хората не можели да четат и пишат. Но как да запомниш и предадеш нещо, станало преди много време? Питали се хората и създали буквите. Българите също нямали букви и най-напред пишели с черти и резки. По онова време България била голяма и  могъща държава. Българите започнали да пишат с гръцки букви. Но как да напишем думите ,,вяра”, ,,сърце”,,,юнак”с гръцки букви – питали се тогава хората…

            Думите губели своята сила. Тогава Светите братя Кирил и Методий създали българската азбука. Мъдрият княз Борис събрал техните ученици и те научили българите  от Преслав та чак до Охрид да четат и пишат на своя език.

И така, повече от хиляда години, ние имаме своя азбука, дадена ни от Кирил и Методий.

            Празникът на буквите е специална дата за всички нас. Където и да се намира, всеки българин пази спомена от жизнерадостната атмосфера в този майски ден.

            24 май –Ден на славянската писменост, на българската просвета и култура, празник, който идва от душата на българския народ. На този ден отдаваме почит на учители и преподаватели, на учените, на читалищните дейци, на създателите на изкуството и културата.

 

            Със създаването на славянската азбука от Светите братя Кирил и Методий и с всеотдайната дейност на техните ученици и последователи през IX в. от българската държава и от българите започва историческият път на новата цивилизация.

            Всяко наше освобождение е преминало първо през знанието, през онова общо мечтание, което прави от хората народ, народ, който бленува, желае, постига заедно. Затова и днес, когато празнуваме деня на буквите, да помним, че празнуваме и смисъла, че невежеството ражда заблуди и страх, а страхът - омраза. Именно в народната памет се крие силата на този народ, защото паметта е гаранция, че няма да забравим миналото, а така ще можем да градим по-ясно бъдещето, това бъдеще, за което сме отговорни ние – младите хора на България

 

Честит празник на словото, знанието и духовността!!!

 

 

Изготвил: Петра Генева, Хб клас